
.png)

MEB Onaylı

YAN FLÜT
Üç parçanın birleşiminden oluşan bir enstrümandır.
-
Ağızlık
-
Gövde
-
Kuyruk
Çalgının baş bölümünde bir üfleme deliği vardır. Bu nedenle bu bölüme "ağızlık" da denir. Üfleme deliği çalıcının alt dudağına dayalıdır. Sağ omuz yönünde, yere paralel olarak tutulur. Sol el ağızlık tarafında, sağ el ise kuyruk tarafında tutulur. İki elin baş parmağı alttan flütü destekler. Flütün borusu silindir şeklindedir. Çapı 1,9 cm'dir. Flüt ağızlıktan başlayarak kapalı uca dek 67,2 cm'dir.
Günümüzde nikel, gümüş, altın gibi madenlerden yapılmaktadır. Fakat XX. yy.'lın başlarına kadar abanoz, nar gibi sert ağaçlardan yapılırdı. Metal olduğu halde tahta nefesli çalgılar grubu üyesidir. Bunun nedeni ses renginin tahta tınısı vermesi ve diğer tahta nefesliler ile iyi kaynaşması ve ses elde ediliş yönteminin tahta enstrümanlar gibi olmasındandır.
Bazı ünlü flüt sanatçılarından örnekler:
James Galway
Jean-Pierre Rampal
Yusef Lateef
Ian Anderson
Türk flüt sanatçılarımızdan örnekler:
Gülşen Tatu
Şefika Kutluer
Bülent Evcil
Kursumuzda dersler 50 dakikalık süreler ile işlenmektedir. Pedagojik formasyon sahibi ve deneyimli hocalar eşliğinde öğrenciyi sıkmadan keyifli şekilde işlenmesi hedeflenmektedir. Genel anlamda birebir işlenen derslerimiz, sosyal bir ortam talep eden öğrencilerden gelen istek doğrultusunda gurup şeklinde de işlenmektedir.