top of page

YAN FLÜT HAKKINDA BİLGİ

 

 

Yan Flüt dersi genel itibari ile flüt dersi nefesli bir enstrümandır. İlk flüt dersi tek parçadan oluşmaktaydı ve 6 tane parmak deliği bulunmaktaydı. Bugün ise flütler 3 bölümden oluşmaktadır; baş, gövde ve kuyruktur. Flütün dersi bugün ki haline gelmesi 1600 yıllarına tekabül etmektedir. Yan flüt dersi birbirine bağlanan 3 parça ile oluşturulmuş yan flüt dersi bu yeni tasarımıyla bugün hala sevilerek kullanılan müzik aleti olmayı başarmıştır.

 

Yan flüt dersi ilk zamanlarda abanoz ağacı kullanılarak yapılmaktaydı. Bugün kullanılan flütlerin iç çapları 1.9 cm, uzunlukları ise 67 cm’dir. Flütün dersi baş tarafı, yani ağızlığı hafif konik şeklindedir. Orta ve kuyruk kısmı ise parçalı silindirik boru şeklindedir. Flüt dersi üzerinde bulunan parmak deliklerinin ki bunlara perde adı verilmektedir; bu deliklerin birbirine uzaklıkları ve çapları farklı ölçülerdedir. Yan flüt dersi sol anahtarını kullanmaktadır ve yan flüt dersi yapıldığı ses Do notasıdır. Başta da bahsettiğimiz gibi flütler dersi ağaçtan yapıldığı gibi flüt dersi metal alaşımdan da yapılmaktadır. Bakır nefesli flüt dersi ve ağaç nefesli flüt dersi olarak ayrılmaktadırlar. Yan flüt dersi çalarken diyaframdan nefes almak önemlidir.

 

Yan Flüt dersi çalmak insanın nefesini iyi kullanmayı öğretir.Yan flüt dersi her yaşta insanın öğreneceği bir müzik aletidir. Yan flüt dersi sesi kulağa çok hoş gelir. Yan flüt dersi piyano ile iyi bir ikili olurlar. Yan flüt dersi herkesin çalmaya heves edeceği bir müzik aletidir. Yan flüt dersi 3 parça halinde oluğu için flüt dersi taşınması da kolaydır.

bottom of page